Méret és felbontás

Bitképek esetén nyomdai szempontból legfontosabb paraméterek a méret és a felbontás.

Amennyiben nyomtatásra szánt anyagát bitképben adja le, a kép a valós, nyomtatott méretben és 300 DPI felbontásban készüljön el! Amennyiben a leadott kép mérete kisebb a nyomtatott méretnél, illetve felbontása nem éri el a 300 DPI-t, nem tudjuk garantálni a kívánt minőséget.

A kép felbontását ellenőrízheti, ha a fájlkezelőben a fájlon jobb kattintással a Tulajdonságok menüpontra kattint, majd átvált a Részletek fülre. 

Fájltípusok

Anyagleadás során három féle grafikával találkozhatunk.

Bitkép

Vektorgrafika

Bitkép + Vektorgrafika

Elsősorban fényképek esetében fogadhatók el a bitképes fájlformátumok. Plakátok, szórólapok anyaga is érkezhet bitképként, amennyiben azok paraméterei megfelelnek a felbontás bekezdésben írottakkal, azaz a kép mérete azonos a nyomtatási mérettel, illetve felbontása 300 DPI.

Bitképes formátumok: jpeg, png

Bitképes állomány bármely kiadványszerkesztő szoftverrel készíthetünk. A legalkalmasabb erre a feladatra az Adobe Photoshop, esetleg a Gimp.

Olyan logók, ábrák leadását, melyek nem tartalmaznak fényképet, vektorgrafikaként kérjük leadni. Elkészítésükre számtalan kiadványszerkesztő program alkalmas (pl.: Corel Draw, Indesign, Illustrator). Ezek a grafikák görbékből és azok kitöltéséből, körvonalából épülnek fel. Jellemzőjük, hogy méretezésük során mindig éles, kiváló minőségű grafikát kapunk eredményül.

Vektorgrafikus formátumok: cdr, ai, svg, eps, pdf
Fontos: A vektorgrafikus szerkesztőprogramba importált, majd vektoros fájlformátumként elmentett bitkép továbbra is bitkép marad.

A legtöbb nyomdai anyag a fenti két típus ötvözete. Gondoljunk csak egy szórólapra, vagy plakátra, melynek háttere egy fénykép (bitkép), de az előtérben logók, ábrák, és sok-sok szöveg található, melyek mind vektorgrafikaként működnek jól! A legtöbb esetben ilyen egy prospektus, egy több oldalas kiadvány, egy roll-up, vagy egy névjegykártya is.

A  grafikába csak az kerüljön bitképként, amit nem tudunk megvalósítani vektorosan! Plakát esetében például a háttér leggyakrabban egy fénykép, melyet bitképként fogunk alkalmazni. Egyszínű, vagy színátmenetes hátter esetében már vektoros megoldásban gondolkodjunk! Egy kiadvány beillesztett képeit is bitképként alkalmazzuk, de egy vázlatot, tervrajzot már vektorosan érdemes megjeleníteni.

Ilyen vegyes anyagok grafikája az ismertebb kiadványszerkesztő programokkal készíthető el (pl.: Corel Draw, Adobe Indesign, Adobe Illustrator).

Az elkészített grafikát PDF formátumban kérjük leadni!

Nyomdai anyag előállítására alkalmas szoftverek.

Sok esetben kapunk Wordben, Excelben, vagy Powerpointban készült anyagot, azonban ezek a szoftverek nem alkalmasak nyomdai anyag előállítására, mivel merőben más céllal készültek. Gyakran fordul elő, hogy az ezekkel készített állomány annyi módon jelenik meg, ahány gépen nyitjuk épp meg. A komolyabb kiadványszerkesztő szoftverek eleve a nyomdai paraméterek megadásával (pontos méret, felbontás, kifutó, színmód, stb) kezdik a tervezést. Ilyen szoftver például az Adobe Indesign, vagy Corel Draw. Vektorgrafikus állományok előállítására alkalmas az Adobe Illustrator vagy a Corel Draw. Profi és nyomdailag pontos bitképet pedig az Adobe Photoshoppal készíthetünk.

Tehát, ha lehet, ne küldjünk nyomdába DOC, XLS, PPT állományokat!
Kivételt képez a könyvnyomtatás. A tördelés miatt ilyenkor a PDF mellett a szerkeszthető Word dokumentumot és az alkalmazott betűtípus(oka)t is kérni szoktuk.

Szöveg, betűtípusok

Azon nyomdai anyag leadásakor, melyben szöveg található, PDF exportálás előtt görbítsük le (vektorizáljuk) a szöveget! Amennyiben a szöveg nem kerül legörbítésre, előfordulhat, hogy nyomtatás során más betűtípussal készül el a kiadvány.

A legörbítés menete Indesign-ban: szöveges elemek kijelölése után Shift + Ctrl + O
A legörbítés menete Corel Draw-ban: szöveges elemek kijelölése után Ctrl + Q

Színmód

A nyomtatásra szánt anyagot 4 szín, CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK) színmódban, 8 bit/csatorna színmélységgel kérjük leadni!

Az RGB színmódban készült anyagok a nyomtató által CMYK-ra konvertálódnak, e művelet a várttól eltérő színeket eredményezhet.

Színprofil

Nyomdánk a Coated FOGRA 39 és ISO Coated v2 (ECI) színmódban leadott állományok esetében tud színhelyességet garantálni.

Exportálás során ne ágyazza be a használt színprofilt!

Speciális színek

Fekete
A fekete színt azért emeljük ki, mert míg RGB színmód esetén az a három színből épül fel, addig CMYK-ban a K színcsatorna jelenti a feketét. A grafika tervezése során a fekete, vagy szürke szöveget, vagy grafikai elemet ne színezzük valamennyi csatornára, csak és kizárólag a K-ra! Ellenkező esetben a szöveg szellemképessé, elmosódottá válhat,

Fekete: C: 0%, M:0%, Y: 0%, K:100%
50%-os szürke: C: 0%, M:0%, Y: 0%, K:50%

Amennyiben telítettebb, mélyebb feketét szeretnénk elérni, bizonyos grafikai elemeknél, például homogén fekete háttérnél, használhatjuk az úgynevezett négy szín feketét, melynél a K csatorna mellett a többi szín is értéket kap.

Mély fekete: C: 30%, M: 20%, Y: 0%, K: 100%

Direkt színek
A grafika tervezése során célszerű kerülni a direkt, Pantone színek használatát, azonban előfordulhat, hogy mégis szükség lesz rá. Ilyen esetben a PDF exportálás során kérjük az adott Pantone színt/színeket külön színcsatornaként elhelyezni!